Welke verzekeringen kunnen tussenkomen?
De belangrijkste verzekeringen (voor slachtoffers) die kunnen tussenkomen:
Levensverzekeringen
Keren in geval van overlijden een kapitaal of een rente uit aan de aangeduide begunstigde(n). Het kapitaal wordt soms vermeerderd in het geval van overlijden na een ongeval. Er kunnen ook specifieke waarborgen bestaan (levens- of ongevallenverzekeringen) die met een bankrekening of een kredietkaart zijn verbonden.
Gewaarborgd inkomen en ongevallenverzekeringen
Komen afhankelijk van de graad van arbeidsongeschiktheid of invaliditeit tussen.
Hospitalisatieverzekeringen
Worden op individuele of (vaak via de werkgever) collectieve manier georganiseerd als aanvulling op de terugbetalingen door de ziekenfondsen. Deze verzekeringen dekken de ziekenhuisopnames, de kosten voor medische en paramedische zorgen en de geneesmiddelen die daarmee verbonden zijn.
Rechtsbijstandsverzekeringen
Helpen de verzekerde om zijn rechten te doen gelden bij het zoeken naar een minnelijke schikking, een tussenkomst in de (medische) expertisekosten en indien nodig een tussenkomst in de gerechtskosten en de erelonen van een advocaat. Dit kan een afzonderlijke overeenkomst zijn of een waarborg die in een 'familiale' is opgenomen. In dat laatste geval kan de dekking minder uitgebreid zijn.
Arbeidsongevallenverzekeringen
Zijn volgens de Belgische wet verplicht voor iedere werkgever. Deze verzekering voorziet prestaties in geval van lichamelijke letsels - zowel opgelopen tijdens het werk als tijdens het woon-werkverkeer en op basis van berekeningen die wettelijk zijn voorzien op het vlak van gezondheidszorg, begrafeniskosten, vervangingsinkomens en rentes voor de gezinsleden. Het is mogelijk dat de werkgever uitbreidingen van de dekking heeft onderschreven die verder reiken dan de vergoedingen die krachtens de wet worden voorgeschreven.
Bijstand
Deze tijdelijke of jaarlijkse overeenkomsten beogen een tenlasteneming van de verzekerden in geval van ziekte of ongeval tijdens een verplaatsing en komen tussen in de kosten voor behandeling, repatriëring of zelfs het bezoek van een naaste.